Svečano otvorenje Ruđer Medikol Ciklotrona

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u prisustvu ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa, voditelja Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj Andrasa Horvaia i drugih visokih uzvanika svečano je otvorila postrojenje novog ciklotronskog uređaja "Cyclone 18/9 HC" za proizvodnju radiofarmaceutika za potrebe PET/CT dijagnostike u sklopu Instituta Ruđer Bošković.

 

Ovaj ciklotron jedan je od najsuvremenijih u Europi, a realiziran je kao zajednički projekt znanosti i gospodarstva: Instituta Ruđer Bošković, Ruđer Inovacija d.o.o. i Medikol d.o.o. koje su zajedno osnovali tvrtku Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o. koja će proizvoditi radioizotope i upravljati ciklotronom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7 milijuna eura, većinski je financiran od privatne tvrtke Medikol d.o.o. i manjim djelom sufinanciran od Svjetske banke. Ciklotron će svoju primjenu, osim u proizvodnji radiofarmaceutika za potrebe medicinske dijagnostike, naći i u temeljnim znanstvenim istraživanjima u fizici, radiokemiji i biomedicini. Proizvodnja izotopa bitno će doprinijeti kvaliteti PET/CT pregleda u dijagnostici onkoloških bolesti a osim što će biti supstitucija uvozu radioizotopa, planira se i izvoz u države regije.

www.irb.hr

www.rmc.hr

Više