Organogelatori za geliranje komercijalnih goriva, organskih otapala i vode

Znanstvenici Instituta „Ruđer Bošković“ pripravili su spojeve koji imaju svojstvo geliranja komercijalnih goriva poput benzina i nafte, raznih organskih otapala te vode i smjesa vode s otapalima poput DMSO i DMF.

 

TRŽIŠNA PRILIKA

Pohrana i transport tekućih ugljikovodika, npr. goriva, cestom, željeznicom ili brodom predstavlja značajnu potencijalnu opasnost. Visoka zapaljivost i eksplozivnost para pomiješanih sa zrakom dovodi do ozbiljnih nesreća s teškim posljedicama za ljude, životinje i okoliš. Curenje goriva iz spremnika ili cisterni konstantno uzrokuje iznimna ekološka onečišćenja.
Troškovi čišćenja mjesta onečišćenih prolivenom gorivom jako ovise o mjestu, veličini onečišćene površine, vrsti goriva te o tehnici čišćenja. Za onečišćenja na kopnu u prosjeku iznose oko 14.000 US $ po toni prolivenog goriva. Za onečišćenja na moru troškovi mogu narasti i do 140.000 US $ po toni.
Procjenjuje se da svake godine u oceanima širom svijeta završi gotovo 6 milijuna tona nafte. Od toga na havarije i prolijevanja otpada oko 5 %.

Slika oksalamidnog gela u nafti snimljena transmisijskim elektronskim mikroskopom

OPIS INOVACIJE

Organogelovi imaju veliku potencijalnu industrijsku primjenu, kako zbog svoje strukturne raznovrsnosti tako i zbog svojih fizikalnih svojstava.
Inovacija se odnosi na nove amfifilne oksalamide koji su sposobni gelirati komercijalna goriva, vodu i organska otapala kao što su DMSO, DMF, EtOH, CH3CN, THF, CH2Cl2, aceton, toluen, p-ksilen, tetralin, dekalin ili njihove smjese. Otapanjem organogelatora u testiranom otapalu, a zatim hlađenjem na sobnu temperaturu nastaje gel koji je moguće reverzibilno nazad prevesti u otopinu. Najbolji rezultati dobiveni su za benzin i diesel gorivo.
Geliranje komercijalnih goriva i opasnih organskih otapala i tekućina može se koristiti za razvoj tehnologija sigurnog transporta i pohrane tekućih ugljikovodika. Na taj način spriječile bi se havarije i izlijevanja opasnih tekućina.

STATUS INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Inovacija je predmet hrvatske i međunarodne patentne prijave. Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje ove prijave, kao i postojećeg znanja i iskustva, neka se slobodno obrate tvrtki Ruđer inovacije.

Dokument u pdf formatu preuzmite ovdje: RI-SM-WP-08-006v01-DMF-Makarevic.pdf

KONTAKT OSOBA
Dr. sc. Davorka Moslavac Forjan
Ruđer inovacije d.o.o.
Bijenička 113, Zagreb, Hrvatska
T +385 1 2360 300
M +385 91 4040 142
F +385 1 2347 811
E Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
W www.r-i.hr