Ekološko sredstvo za kemijsku obradu staklenih, keramičkih i kamenih površina

Razvijeno je ekološko kemijsko sredstvo koje rješava probleme hidrofobnosti površine te zaštite od tragova prstiju, prašine, prljavštine i ošteæenja pri obradi pjeskarenih staklenih, keramièkih i kamenih površina.

 

TRŽIŠNA PRILIKA

Staklo se zbog svojih izvrsnih svojstava, uspješno nametnulo kao ambalažni materijal u podruèju piæa i prehrane, ali i farmacije i parfema. Koristi se u svakodnevnom životu i široko je rasprostranjeno. Za razliku od drugih ambalažnih materijala, staklo je moguæe u potpunosti reciklirati i ponovno ga upotrijebiti bezbroj puta, uz nepromijenjenu kvalitetu.
U 2006. godini samo u Hrvatskoj proizvedeno je 216.000 tona staklene ambalaže. Od toga je izvezeno 134.000 tona za 62 milijuna $. U svijetu se prodaja stakla i staklene ambalaže mjeri u milijardama $. Samo japanska tvornica stakla Asahi Glass Co. Ltd., koja slovi za najveæu na svijetu, u 2006. godini ostvarila je dobit od 500 milijuna $.

OPIS INOVACIJE

Uobièajeni postupak za pripravu matiranog stakla je jetkanje pomoæu fluorovodiène kiseline. Tako dobiveno staklo ima finu hidrofobnu površinsku strukturu, ali se, zbog otrovnosti fluora i njegovih spojeva, ovaj postupak izbjegava u pripravi ambalaže u prehrambenoj industriji. Alternativa ovom postupku je mehanièka obrada metodom pjeskarenja. Problem kod ove metode je što obraðena staklena površina nije hidrofobna, na njoj ostaju tragovi prstiju, a uoèena je i izrazita sklonost mehanièkim ošteæenjima pri transportu.
Struènjaci Instituta „Ruðer Boškoviæ“ razvili su novo ekološko kemijsko sredstvo koje istovremeno rješava sve gore navedene probleme i to ne samo pri obradi pjeskarenih staklenih, veæ i keramièkih i kamenih površina. Navedeno sredstvo, jednostavno i ekološki prihvatljivo, udovoljava svim zahtjevima u smislu postizanja hidrofobnosti, sjaja, sprjeèavanja prljanja, posebice ostavljanja otisaka prstiju na obraðenoj površini, davanja antistatièkih svojstava i sprjeèavanja mehanièkih ošteæenja obraðenih površina.
Jednostavnim uranjanjem u novo sredstvo, prskanjem ili premazivanjem homogeno se pokriva obraðena površina stakla, keramike ili kamena. Površine se odlikuju visokim sjajem, a kako je korišteno sredstvo bezbojno, boja obraðenih predmeta ostaje nepromijenjena.

STATUS INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Inovacija je predmet hrvatske patentne prijave. Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje ove prijave, kao i postojeæeg znanja i iskustva, neka se slobodno obrate tvrtki Ruðer inovacije.

Dokument u pdf formatu preuzmite ovdje:RI-SM-WP-09-002v01-DMF-Subotic-novo.pdf

KONTAKT OSOBA
Dr. sc. Davorka Moslavac Forjan
Ruðer inovacije d.o.o.
Bijenièka 113, Zagreb, Hrvatska
T +385 1 2360 300
M +385 91 4040 142
F +385 1 2347 811
E Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
W www.r-i.hr