Ciklotron stigao na Ruđer

Na Institutu 'Ruđer Bošković' smješten je novi 18 MeV-ski ciklotron Cyclone 18/9 HC tvrtke IBA Molecular iz belgijskog Louvain-la-Neuvea. Svoju će primjenu osim u proizvodnji radiofarmaceutika za potrebe medicinske dijagnostike naći i u temeljnim znanstvenim istraživanjima u fizici, radiokemiji te biomedicini.

 

Novo nabavljeni ciklotron predstavlja revitalizaciju uspješnog starog Zagrebačkog ciklotrona, a osnivanjem tvrtke Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o. realiziran je kao zajednički poslovni poduhvat Instituta 'Ruđer Bošković', Ruđer inovacija i Medikol d.o.o.. Na njemu će se osim temeljnih znanstvenih istraživanja svakodnevno proizvoditi radiofarmaceutici za potrebe medicinske dijagnostike i to primarno za dijagnostiku malignih, ali i neuroloških bolesti poput Alzheimerove.
Početak pokusnog rada ciklotrona na proizvodnji radiofarmaceutika namijenjenih hrvatskoj nuklearnoj medicini očekuje se u drugoj polovici godine.
Novi ciklotron omogućit će opskrbu cijele Hrvatske, ali i regije jugoistočne Europe medicinskim radioizotopima, u prvom trenutku kratkoživućim za potrebe medicinske dijagnostike, a kasnije i šire.