Priprava taložnog kalcijevog karbonata semikontinuiranim postupkom

Ekspertni tim Instituta „Ruđer Bošković“ nudi suradnju i uslugu nadzirane i kontrolirane priprave taložnog kalcijevog karbonata, specifičnih fizičko-kemijskih svojstava, semi-kontinuiranim ili šaržnim postupkom te ekspertne i/ili laboratorijske usluge razvoja novog proizvoda. Priprava se provodi u računalom vođenom kemijskom reaktoru uvećanog laboratorijskog mjerila, uz mogućnost kontrole niza tehnoloških parametara, tako da je moguća i suradnja na razvoju drugih proizvoda bazne kemijske ili farmaceutske industrije koji se pripravljaju kristalizacijom/taloženjem iz otopina.

 

TRŽIŠNA PRILIKA

Taložni kalcijev karbonat (TKK) je univerzalno mineralno punilo i pigment. Primarno se koristi u proizvodnji papira, plastičnih masa, gume te u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, pri čemu su fizikalno kemijska svojstva proizvoda uvjetovana načinom primjene. TKK je proizvod s višestrukom dodatnom vrijednošću u odnosu na vapno i CO2 iz kojih se dobiva. Kako se u proizvodnji troši CO2, sama proizvodnja TKK je način smanjenja emisije CO2 za industriju vapna.

OPIS POSTUPKA

Institut Ruđer Bošković nudi uslugu osmišljavanja, vođenja i regulacije procesa priprave taložnog kalcijevog karbonata korištenjem vapna i CO2 te razvoj i uvođenje tehnološkog procesa za potrebe naručitelja, kao i dugoročnu suradnju ekspertnog tima s naručiteljem.
Računalom vođeni kemijski reaktor uvećanog laboratorijskog mjerila ima mogućnost kontrole niza procesnih parametara čijim se mijenjanjem pri proizvodnji kontroliraju fizičko-kemijska svojstva TKK-a (mineraloški sastav, raspodjela veličine kristala i njegova morfologija...) i tako dobiva proizvod specifičnih svojstava i namjene.

PONUDA USLUGE

Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje postojećeg znanja i iskustva u svezi postupka priprave taložnog kalcijevog karbonata ili usavršavanje i razvoj postojećeg višenamjenskog kemijskog reaktora, mogu se obratiti tvrtki Ruđer inovacije. Također, nude se usluge ekspertize iz područja industrijske kristalizacije, razvoja metoda pročišćavanja industrijskih otpadnih voda i zaštite od neželjenog taloženja.

Dokument u pdf formatu preuzmite ovdje:  RI-SM-WP-08-105v03-DA-Kralj-PCC.pdf

KONTAKT OSOBA

Davor Aničić, dipl.ing.
voditelj razvoja poslovanja
Ruđer inovacije d.o.o.
Bijenička 113
10000 Zagreb, Hrvatska
T 01 2360 236
M 091 4040 146
F 01 2347 811
E Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
www.r-i.hr