Novi sustavi uležištenja tračnica

SIPOK - novi, jeftini i jednostavni sustavi uležištenja tramvajskih tračnica, te tračnica lakih i teških željeznica na polimernim segmentnim osloncima s neprekinutom betonskom podlogom.

 

TRŽIŠNA PRILIKA

Svi postojeći sustavi uležištenja tračnica zahtijevaju održavanje koje je za neke od njih izuzetno skupo. Najviše korišteni sustav uležištenja tračnica širom svijeta je sustav pragova na tucaničkom zastoru (nasipu), gdje je dominantan činitelj troškova zahtjevno održavanje. Čak jednostavna matematika pokazuje enormne uštede koje donosi uvođenje sustava koji ne zahtijeva nikakvo održavanje kroz cijeli životni vijek.

Primjer uležištenja tračnica u SIPOK sustavu

OPIS INOVACIJE

Bit SIPOK sustava je u tome da su svi članovi  uležištenja dizajnirani na način da se cjelokupna energija sudara kotača i tračnice troši na deformaciju tračnice i deformacije strukturnih elemenata sustava. Kada je uležištenje pod opterećenjem, niti jedan njegov član ne ulazi u zonu plastičnosti, odnosno energetska kapacitivnost sustava apsorbira cjelokupnu energiju sudara. Utvrđivanjem pravilnog konstruktivnog slijeda i fizikalnih svojstava elemenata uležištenja tračnica, postignuta potpuna izbalansiranost energetske bilance uležištenja što za posljedicu ima odsutnost potrebe održavanja, koja je jedan od ključnih elementa u formuliranju ukupne cijene proizvoda.
Primjenom SIPOK sustava se osigurava:
 1. životni vijek uležištenja  ne manji od 20 godina na ravnim dionicama kolosijeka,
 2. nepotrebno održavanje uležištenja tračnica kroz cijeli životni vijek, 
 3. visoka brzina kola (450 km/h i više),
 4. odsutnost galvanskih struja,
 5. odvijanje prometa smanjenom brzinom pri rekonstrukciji postojećih kolosijeka.

STATUS INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Inovacija je trenutno predmet hrvatske patentne prijave. Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje ove prijave, kao i postojećeg znanja i iskustva, neka se slobodno obrate tvrtki Ruđer inovacije.

Dokument u pdf formatu preuzmite ovdje: RI-SM-WP-08-103v03-DA-Sipok.pdf

KONTAKT OSOBA

Davor Aničić, dipl.ing
Ruđer inovacije d.o.o.
Bijenička 113, Zagreb, Hrvatska
T +385 1 2360 236
M +385 91 4040 146
F +385 1 2347 811
E Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
W www.r-i.hr