Adamantanski derivati dipirometana i njihova uporaba u detekciji aniona

Pripravljeni su novi adamantanski derivati koji imaju svojstva vezanja i detekcije aniona, posebice F-, u kemijskim i biološkim procesima.

 

TRŽIŠNA PRILIKA

Anioni igraju važnu ulogu u kemijskim i biološkim procesima. Od velike je važnosti detektirati anionska onečišćenja poput fosfata i nitrata u prirodnim i otpadnim vodama. Fluoridi se nalaze u pitkim, morskim i tehnološkim vodama te ljudskoj plazmi i tkivima kao posljedica, između ostalog, korištenja flouriranih zubnih pasta.
Svjetsko tržište senzora vrlo je veliko: prodaja senzora porasla je s 32,5 milijardi US $ u 1998. godini na 50,6 milijardi US $ u 2007. Godišnji rast je u prosjeku 5 %. SAD, zapadna Europa i Japan zauzimaju 83 % svjetskog tržišta senzora.
Ion-selektivne elektrode vrlo se često koriste za detekciju raznih aniona i kationa jer su brze, precizne i pouzdane.

OPIS INOVACIJE

Inovacija uključuje derivate adamantanskih dipirometana, njihovu pripravu te uporabu za detekciju aniona. Spojevi vežu F-, Cl-, Br-, Ac-, HSO4-, NO3- i H2PO4- anione, a posebice fluoridni. Mogu se ugraditi u ion-selektivnu elektrodu za detekciju fluorida.
Osim za detekciju aniona novi spojevi mogu se koristiti i kao intermedijeri za pripravu kalikspirola i anionskih senzora s fluorescentnom ili kromogenom skupinom.
U navedenim spojevima vezivanje aniona ostvareno je prisutnošću dvije ili više vodikovih veza, što omogućava veliku konstantu stabilnosti kompleksa. Zbog ovakvog načina vezanja aniona nove senzore nije moguće koristiti u vodenom mediju, ali se mogu koristiti za ekstrakciju aniona iz vodenih otopina u organske otopine.

STATUS INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Inovacija je predmet hrvatske i međunarodne patentne prijave. Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje ove prijave, kao i postojećeg znanja i iskustva, neka se slobodno obrate tvrtki Ruđer inovacije.

Dokument u pdf formatu preuzmite ovdje: RI-SM-WP-08-001v03-DMF-Basaric.pdf

KONTAKT OSOBA

Dr. sc. Davorka Moslavac Forjan
Ruđer inovacije d.o.o.
Bijenička 113, Zagreb, Hrvatska
T +385 1 2360 300
M +385 91 4040 142
F +385 1 2347 811
E Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
W www.r-i.hr