Metoda vizualizacije i demarkacije tumora metodom fotodinamičke dijagnostike

Metoda kombinacijom linearnih i nelinearnih algoritama za nenadziranu segmentaciju višespektralne slike omogućava unaprjeđenje fotodinamičke dijagnostike i poboljšava vizualizaciju i demarkaciju tumora. Metoda je primjenljiva u stvarnom vremenu, kao i fazi naknadne obradbe. U odnosu na do sada poznate algoritme za segmentaciju slike, dobiveni kontrast na obrađenoj slici je bitno izraženiji.

 

TRŽIŠNA PRILIKA

Ova matematička metoda bitno unaprjeđuje fotodinamičku vizualizaciju i demarkaciju  tumora uz pomoću komercijalnih i jeftinih RGB senzora (digitalnih kamera) i na taj način bitno povećava svoju pristupačnost. Kvaliteta segmentirane slike je usporediva sa kvalitetom dobivenom složenijim i skupljim višespektralnim senzorima. Metoda se može ugraditi u postojeći softver za analizu slike i na taj način bitno poboljšati njegovu funkcionalnost.

Slika obrađena linearnim ICA algoritmomSlika obrađena patentiranim NDCA algoritmom

OPIS INOVACIJE

Metoda na inovativan način kombinira nekoliko složenih matematičkih algoritama radeći nenadzirano razlaganje i analizu trospektralne (RGB) slike u fotodinamičkoj dijagnostici. Primjenom metode dobiva se slika na kojoj promatrano tumorsko tkivo i granice tumora postaju mnogo vidljivije u odnosu na polaznu sliku. Stoga je na tako dobivenoj konačnoj slici bitno olakšana vizualizacija i demarkacija tumora.


STATUS INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Inovacija je predmet patentne prijave u EU, SAD i Kanadi. Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje ove prijave, kao i postojećeg znanja i iskustva, neka se slobodno obrate tvrtki Ruđer inovacije.

Vezana znanstvena publikacija: Kopriva,I.,Peršin,A., Unsupervised decomposition of low-dimensional multi-spectral fluorescent images for tumour demarcation,Medical Image Analysis (2009), doi:10.1016/j.media.2009.02.002

Dokument u pdf formatu preuzmite ovdje: RI-SM-WP-07-102v03-DA-Kopriva.pdf

KONTAKT OSOBA

Davor Aničić, dipl.ing.
voditelj razvoja poslovanja
Ruđer inovacije d.o.o.
Bijenička 113
10000 Zagreb, Hrvatska
T 01 2360 236
M 091 4040 146
F 01 2347 811
E Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
www.r-i.hr