Analiza polifenola u prehrambenim proizvodima

Institut „Ruđer Bošković“ u Zagrebu nudi usluge određivanja ukupne količine fenola, antocijana i antioksidacijske aktivnosti u uzorcima prehrambenih proizvoda poput vina, sokova, čajeva, kave i čokolade.

 

TRŽIŠNA PRILIKA

Posljednjih desetak godina svijet se okreće prema ekološkoj proizvodnji i proizvodnji organske zdrave hrane. Istraživanja polifenola, posebice onih iz vina, provode se već više od 15 godina. Za proizvođače tamnih voćnih sokova, vina, čajeva, kave, maslinovog ulja, pa čak i čokolada (svih proizvoda na biljnoj bazi za koje je poznato da su bogati polifenolima) usluge koje se ovdje nude vrlo su bitne, jer u globalnoj konkurenciji mogu opstati samo ako pokažu da je njihov proizvod prirodan i blagotvoran za organizam.

Bobičasto voće poput borovnice, crnog ribiza, brusnice ili crnog grožđa sadrži velike količine polifenola.

OPIS USLUGE

Antioksidanti (među kojima su i polifenoli) su važan faktor u svakodnevnoj čovjekovoj prehrani. Poznato je da antioksidanti povoljno djeluju u suzbijanju bolesti srca i krvnih žila, moždanih udara te karcinoma, a prema najnovijim istraživanjima, i ublažavanju posljedica starenja. Polifenoli se u prirodi nalaze u kožicama i sjemenkama crnog grožđa i tamnog voća.
Znanstvenici na našem Institutu usavršili su tri analitičke metode za analizu polifenola u uzorcima prehrambenih proizvoda: za određivanje ukupnih fenola, antioksidacijske aktivnosti te ukupnih antocijana.
Određivanje ukupnog fenolnog sadržaja
Metoda po Folin-Ciocalteau upotrebljava se rutinski za određivanje ukupnih topljivih fenola u vinima i voćnim sokovima, a prilagođena je i za određivanje fenola u biljnim ekstraktima i tekućoj hranjivoj podlozi.
Određivanje antioksidacijske aktivnosti
Metoda po Brand-Williamsu zasniva se na redukciji DPPH• (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikala. Smanjenje apsorbancije na određenoj valnoj duljini u toku reakcije prati se spektrofotometrijski.
Određivanje sadržaja antocijana
Ukupni antocijani u uzorku određuju se također spektrofotometrijski. Određeni volumen uzorka miješa se s vodenom otopinom klorovodične kiseline i natrijeva hidrogensulfita.

PONUDA USLUGE

Tvrtke zainteresirane za usluge određivanja polifenola, te za pripadajuće znanje i iskustvo znanstvenika u obliku stručnog mišljenja, neka se slobodno obrate tvrtki Ruđer inovacije.

Dokument u pdf formatu preuzmite ovdje: RI-SM-WP-07-004v03-DMF-Piljac.pdf

KONTAKT OSOBA

Dr. sc. Davorka Moslavac Forjan
Ruđer inovacije d.o.o.
Bijenička 113, Zagreb, Hrvatska
T +385 1 2360 300
M +385 91 4040 142
F +385 1 2347 811
E Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
W www.r-i.hr