Bakterijska kultura za razgradnju atrazina i ostalih s-triazinskih pesticida

Nova mješovita bakterijska kultura specifičnih kataboličkih svojstava brzo i potpuno razgrađuje atrazin i ostale s-triazinske pesticide u širokom koncentracijskom području pri različitim temperaturama.

 

TRŽIŠNA PRILIKA

Atrazin je selektivni triazinski herbicid koji se već 30 godina koristi pri kontroli širokolisnih i uskolisnih korova. Primjenjuje se u 80 zemalja širom svijeta - tržište atrazina doseglo je vrijednost od 800 milijuna $. U SAD to je najkorišteniji herbicid za suzbijanje korova kod kukuruza (na 69 % površina) i šećerne trske (na 90 % površina). Nažalost, zbog svoje pokretljivosti u tlu jedan je od najznačajnijih zagađivala površinskih i podzemnih voda, mora te tla. Sve veća zabrinutost zbog potvrđenih toksičnih i ekotoksičnih svojstava atrazina nameće potrebu razvoja novih metoda za ubrzanje procesa razgradnje atrazina i uklanjanje s mjesta zagađenja.

Elektronska fotomikrografija nove mješovite bakterijske kulture

OPIS INOVACIJE

Razgradnja atrazina može se postići raznim kemijskim postupcima, koji svi uključuju uporabu štetnih kemikalija i nastajanje štetnih nusprodukata. Te metode pogodne su za razgradnju atrazina koji nije apliciran na tlo. Kada je u pitanju razgradnja na velikim površinama onečišćenog tla ili u vodi, tada ove metode nisu niti ekonomične niti jednostavno primjenjive jer se mora raditi ex situ, dakle onečišćeno tlo se mora iskopati a podzemna voda ispumpati.
Naša metoda razgradnje atrazina i ostalih s-triazinskih pesticida uzgojenim prirodnim mikrobnim kulturama je biotehnološki postupak koji se temelji na principima bioremedijacije (primjene mikroorganizama za ubrzanje razgradnih procesa) i to je za okoliš primjerenije i jeftinije rješenje od klasičnih fizikalno-kemijskih metoda koje se trenutno koriste u svijetu. Jednostavnim raspršivanjem određene količine mikrobnih kultura in situ po tlu ili ubacivanjem u spremnik otpadne vode iz tehnološkog postupka te miješanjem, atrazin se razgrađuje prirodno, učinkovito i bez ikakvih štetnih nusprodukata. Vezanjem na kakav porozan inertan nosač, kulture mogu direktno razgraditi atrazin i ostale s-triazinske pesticide i u protočnim vodama.

STATUS INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Patent je priznat u USA i EU, te je inovacija predmet patentnih prijava u još nekoliko zemalja. Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje ove prijave, kao i postojećeg znanja i iskustva, neka se slobodno obrate tvrtki Ruđer inovacije.

Dokument u pdf formatu preuzmite ovdje: RI-SM-WP-07-002v03-DMF-Hrsak.pdf

KONTAKT OSOBA
Dr. sc. Davorka Moslavac Forjan
Ruđer inovacije d.o.o.
Bijenička 113, Zagreb, Hrvatska
T +385 1 2360 300
M +385 91 4040 142
F +385 1 2347 811
E Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
W www.r-i.hr