Analizator mekih čestica u tekućinama

Senzor za detekciju i analizu mekih čestica u vodenom okolišu koji jednostavno, pouzdano i selektivno detektira pojedinačne čestice bez obzira na prisutnost krutih čestica. Inovacija je na 36. Internacionalnom salonu inovacija u Ženevi održanom od 2. do 6. travnja 2008. godine osvojila zlatnu medalju.

 

TRŽIŠNA PRILIKA

S problemom detekcije i karakterizacije mekih čestica (organskih mikrokapljica, vezikula, živih stanica, krvnih zrnaca, liposoma) svakodnevno se susrećemo u području ispitivanja i praćenja kvalitete prirodnih voda, tehnoloških procesa u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji te u biotehnologiji. Cvjetanje mora u sjevernom Jadranu, ali i drugim morima, koje je uzrokovano agregacijom mekih čestica, nanosi milijune € štete turizmu i ribarstvu. Naš analizator mogu koristiti agencije za monitoring okoliša (onečišćenja voda npr. naftom), procesna, kozmetička i farmaceutska industrija, klinički laboratoriji (brojanje npr. krvnih zrnaca, spermatozoida) te istraživački instituti.

Shematski prikaz adhezije jednostanične alge Dunaliella tertiolecta na elektrodu

OPIS INOVACIJE

Naša inovacija predstavlja novu klasu senzora s analizatorom za selektivnu detekciju mekih čestica u vodenom okolišu. Fluidne organske čestice kao npr. uljne kapljice, organske čestice u moru i jednostanične alge mogu se detektirati i karakterizirati zbog njihove adhezije na međupovršinu elektroda / vodena otopina. Učestalost pojavljivanja signala odraz je koncentracije reaktivnih čestica, dok amplituda signala prianjanja odražava veličinu pojedinačne stanice. Mogu se mjeriti slijedeći parametri: koncentracija (105-108 čestica/dm3), veličina (1–500 μm), fluidnost, površinski naboj, adhezijska svojstva te brzina širenja. Mjerenja se provode direktno, jednostavnim uranjanjem živine elektrode u medije kao što su morska voda, ušća i slatke vode, industrijski ispusti, tehnološki procesi i tjelesne tekućine.
Na tržištu za sada ne postoji ekvivalentan instrument koji iz uzorka vode ili krvi in situ karakterizira meke čestice. Uobičajeni princip za brojanje čestica i njihovu raspodjelu po veličini je tzv. Coulterov princip, ali je za njegovo korištenje uzorak potrebno razrijediti i podesiti na točan pH.

STATUS INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Inovacija je predmet međunarodne patentne prijave. Tvrtke zainteresirane za komercijalno iskorištavanje ove prijave, kao i postojećeg znanja i iskustva, neka se slobodno obrate tvrtki Ruđer inovacije.

Dokument u pdf formatu preuzmite ovdje: RI-SM-WP-07-001v03-DMF-Svetlicic.pdf

KONTAKT OSOBA

Dr. sc. Davorka Moslavac Forjan
Ruđer inovacije d.o.o.
Bijenička 113, Zagreb, Hrvatska
T +385 1 2360 300
M +385 91 4040 142
F +385 1 2347 811
E Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
W www.r-i.hr